La Intermediació

LA INTERMEDIACIÓ

La figura de l’intermediari recollida en el Codi de Consum de Catalunya (Llei 22/2010) reformula el contracte de comissionista que en el nostre sector s'usa per a determinades operacions de compravenda de vehicles, com poden ser a títol d'exemple, els vehicles clàssics, les embarcacions o les motocicletes d'ocasió. 

 

Definició de Intermediari

El Codi de Consum defineix la figura del intermediari com aquell empresari que per compti d’altra i a canvi de remuneració (o sigui, una comissió), fa qualsevol de les activitats següents:

a)      presentar o oferir la possibilitat d’adquirir béns o serveis a les persones consumidores;

b)      o/i fa els tractes preliminars per la formalització d’un contracte amb persones consumidores;

c)      o/i formalitzar el contracte amb les persones consumidores;

d)      o/i assessorar les persones consumidores amb relació al negoci jurídic que intervé.

 

L'intermediari, en la seva actuació professional, cal que acompleixi tots els requisits que marca el Codi de Consum. Bàsicament, tots els requisits van en la direcció que l'intermediari informi davant de tercers, de manera clara i transparent, que actua en aquesta qualitat.

 

Obligacions de informació de l’intermediari

1. L'intermediari o intermediària ha d'informar, abans de prestar qualsevol servei a una persona consumidora, dels aspectes següents:

a) La seva identitat i la seva adreça.

b) Les dades de la inscripció en el registre corresponent on, si escau, estigui inscrit.

c) L'abast de les seves competències.

d) La indicació de si treballa en exclusiva per a un empresari o empresària o com a intermediari o intermediària independent.

e) El preu real i determinat de la seva activitat d'intermediació. Aquesta obligació no és aplicable a les activitats de mediació d'assegurances.

f) Les informacions previstes per a la contractació a distància, si s'ofereix la intermediació per mitjans electrònics.

g) La informació de les garanties i els sistemes extrajudicials de solució de conflictes en matèria de consum.

2. La informació a què fa referència l’apartat 1 anterior, s'ha d'indicar en els documents que l'intermediari o intermediària lliuri a la persona consumidora.

3. Els intermediaris han d'oferir informació veraç i suficient en la promoció i oferta dels béns i serveis que comercialitzin i, en general, en llur activitat d'assessorament, si s'escau.

4. La persona consumidora ha de poder conservar la informació en suport documental. S'entén que aquest dret se satisfà si es lliura un exemplar de la informació en paper o en un altre suport que en permeti l'emmagatzematge electrònic i la reproducció posterior. Correspon a l'intermediari o intermediària acreditar el compliment d'aquestes obligacions.

Si l'activitat comercial dels intermediaris inclou l'assessorament de les persones consumidores, els intermediaris els han de donar la informació necessària sobre la naturalesa, les característiques, les condicions i la utilitat o finalitat del bé o servei, perquè les persones consumidores puguin avaluar si el contracte proposat s'ajusta a llurs necessitats. Aquesta informació s’ha de donar de manera clara, entenedora i fàcilment interpretable.

Els intermediaris han de dura a terme les transaccions comercials amb diligència professional i responsabilitat i subjectant-se a la legalitat i als codis ètics del sector on acompleixen l'activitat professional. En cap cas no poden fer referències o utilitzar noms que indueixin o puguin induir les persones consumidores a errors sobre la veritable naturalesa de l'empresa, l'establiment o el servei que s'hi presta.

Si la persona consumidora lliura cap quantitat a compte de l'import del bé o servei abans de formalitzar el contracte, l'intermediari o intermediària té la consideració de dipositari fins a la perfecció del contracte i no la pot aplicar a compte de la seva remuneració professional.

O sigui, l'intermediari ha de informar de manera clara i transparent en les seves ofertes comercials la seva condició i obtenir tant del venedor com del comprador del bé, la seva conformitat en els termes de l'operació. Si ho fa d'aquesta manera, la seva responsabilitat s'adequarà als següents termes.

Responsabilitat de l’intermediari

Els intermediaris són responsables de la manca de formalització del contracte si aquesta deriva de l'incompliment, per qualsevol causa o motiu, de llurs obligacions d'informació o assessorament. En altres paraules, l’intermediari ha d’informar clarament de la seva identitat i de les seves competències i per demostrar-ho, cal que sempre ho faci per escrit i seguint els requisits legalment establerts.

En el cas d’operacions de compravenda de vehicles entre particulars la responsabilitat de l’intermediari pel que fa a la garantia del vehicle dependrà de la informació que hagi facilitat a la persona consumidora. És a dir, ha d’informar de quines són les seves competències, de manera que la persona consumidora tingui molt clar que el vehicle l’adquireix a una altra persona i que l’intermediari únicament posa en contacte a ambdues parts contractants.

Respecte a la informació del preu que cobra per la seva activitat d’intermediació, s’ha d’entendre que aquesta obligació nomes és exigible quan aquest preu l’hagi de pagar, de manera directa, la persona consumidora. En cas que la comissió o preu de la intermediació vingui incorporada en el preu del producte o servei, no caldrà desglossar la part del preu corresponent a aquesta comissió.

En tot cas, si l’intermediari no informa adequadament de les seves funcions, de manera que la part compradora pogués creure que és el venedor i no un mer intermediari, haurà d’assolir les responsabilitats derivades del Codi de consum de Catalunya.

En cap cas el Codi de Consum determina que l’intermediari, si compleix amb el que fixa el Codi, sigui responsable solidari de les actuacions del mandant, o sigui, el que ven el vehicle. El que preveu és que ho sigui l'empresa que es serveixi d'un d'intermediari.

Per les operacions en règim d'intermediari, el Gremi recomana seguir la següent operativa.

Operativa de la intermediació en la compra i venda de vehicles d’ocasió

  1. Per formalitzar l'entrada del vehicle en les nostres instal·lacions, hem preparat el següent model de contracte de intermediació en la venda d’un vehicle (català / castellà

  2. En l'oferta comercial del vehicle davant tercers, cal vetllar per l'acompliment de les obligacions de informació de l'intermediari indicades anteriorment. (Exemple de missatge comercial advertint de l'actuació del professional com a intermediari)

  3. Abans de formalitzar l'operació de compravenda, cal que el comprador del vehicle signi el document informatiu de la qualitat de intermediari ( català / castellà

  4. Finalment, cal formalitzar la venda del vehicle mitjançant el següent contracte de compravenda entre particulars ( català / castellà)